niedziela, 13 kwietnia 2014

OMLET OWSIANY




Często robię na śniadanie ten placek ale przeglądałam przepisy Fashionelki na podobnego placka i postanowiłam go wypróbować. Staram się być ostatnio fit więc to jest idealna propozycja na pełne energi śniadanie lub lekki ale sycący obiad, który pomaga pozbyć się centymetrów ;)  Przepis jest fajny, świetna baza bo można dodać do niego co akurat podpowie nam wyobraźnia i nasz smak :)



3 łyżki płatków owsianych "górskich"
2 jajka 
1 łyżka oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia



2 wersje 
na słodko : 1 jabłko starte na tarce + jogurt naturalny np. activia
wytrawnie: podsmażone 2 garści szpinaku (może być mrożony) + 1 ząbek czosnku + 5 mini mazzarelli







W małym pojemniku blendera miksuje płatki owsiane na pył. Dodaję do nich jajka i oliwę i ponownie miksuję na gładką masę - od miksowania dostanie dużo bąbelków dzięki czemu omlet ładnie urośnie. Mocno rozgrzewam patelnię i wylewam masę (jęśli robię opcje wytrawną to oliwa nie ląduje do masy tylko na patelnie i najpierw podsmażam szpinak z czosnkiem, układam połówki kulek mozzarelli i dopiero zalewam masą jajeczną). Czekam aż masa zacznie ścinać się od spodu i będę mogła przerzucić za pomocą drewnianej łopatki na drugą stonę. Po przerzuceniu omlet ładnię się podnosi (rośnie), czekam chwilę aż cały się zetnie i wykłądam gorący na talerz. Smacznego zdrowego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz