poniedziałek, 14 kwietnia 2014

KREM Z BROKUŁA



Na deszczowa pogodę idealna jest... zupa! dziś brokułowy krem - aksamitny, delikatny, pyszny!

na 4 porcje:

1 świeży brokuł 
2 szklanki mrożonej mieszanki z 7 warzyw (zielona fasolka, marchewka, brokuły, kalafior, kapusta itd)
1 duża cebula
250 ml śmietanki 18% łaciatej
1,5l wody
sól i czarny pieprz
4 jajka
2 łyżki ulubionego, zdrowego tłuszczu (oliwa lub olej rzepakowy)

W dużym garnku podsmażam na 1 łyżce oleju pokrojoną w kostkę cebulę i czekam aż nabierze złotego koloru. Wkładam obcięte różyczki brokułów oraz nóżki brokułów oraz warzywa. Doprawiam solą i gotuję do miękkości. wyciągam i wyrzucam nóżki. Blenduję na krem i dodaję powoli śmietankę cały czas mieszając zupę. Przyprawiam solą i czarnym pieprzem. Na osobnej patelni robię jajka sadzone (lub gotuję jajka w koszulkach). Nakładam zupę do miseczki na nią układam jajko. Smacznego ;)














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz