środa, 21 maja 2014

OLIBURGER





Ostatnio na czasie są miejsca, w których można dostać soczystą wołowinę zamkniętą w zdrowej bułce, z kreatywnymi dodatkami, oryginalnymi sosami i wybornym smakiem :) W Poznaniu polecam, wszystkimi kubkami smakowymi, Świętą Krowę ;) 
Nie zostajemy w tyle za trendami, więc zrobiliśmy na obiadokolacje domowego hamburgera z aromatyczną miętą, warzywami z działki (od Marty - dziękujemy) i zdrowszą wersją bułki - grahamką ;)



4 grahamki

400g 100% wołowiny dobrej jakości
2 ząbki czosnku
8 listków świeżej mięty
4 marynowane, ostre papryczki chili (może być jalapeno lub chipolte)
2 łyżki oliwy 

1 pomidor malinowy
1 ogórek gruntowy
1 cebula czerwona
1 sałata rzymska mini

4 łyżki jogurtu naturalnego (można dodać jeszcze łyżkę majonezu)
1 łyżka musztardy


Mielone mięso wkładam do miski i dorzucam pokrojone w drobną kostkę papryczki, czosnek, posiekaną miętę oraz oliwę i energicznie ugniatam mięso wcześniej zwilżonymi zimną wodą dłońmi i odstawiam do lodówki na pół godziny. 

W tym czasie przygotowuję sos z jogurtu i musztardy. Kroję warzywa: pomidor w grube plastry, ogórka w plasterki, cebulę w krążki a z sałaty rozdzielam liście.

Grahamki kroję na pół po szerokości i wstawiam do mikrofali na opcję "grill" na 2 minuty.

Rozgrzewam patelnię teflonową (najlepsza grillowa). Wyciągam mięso z lodówki i formuję 4 kulki a z nich  krążki o większej średnicy niż bułka (smaruję dłonie oliwą i lekko rozpłaszczam mięsną kulkę w dłoniach, następnie na drewnianej desce za pomocą noża formuję krążki).
Układam na patelni i trzymam je na niej tak długo aż stopień wysmażenia będzie odpowiedni.

Na spód bułki daję odrobinę sosu, na niego układam sałatę, kolejno mięso, znów sos, ogórka, cebulę, plaster pomidora i przykrywam kapeluszem grahamki. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz