sobota, 29 marca 2014

RYBA POD KOŁDERKĄ Z CHLEBA




Robiłam tę rybę jeszcze na wakacjach. To pomysł na nienudną rybę w panierce, zdrowa i aromatyczna, taką która ma zachęcić do częstego sięgania po te bomby omega-3 i -6.

  • 1 filet z morszczuka (u mnie w domu to jedna z ulubionych ryb)
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego (u mnie orkiszowy ale dobry będzie tez żytni; kromki są małe)
  • garść orzechów włoskich
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki mieszanki przypraw do ryby cytrynowej KAMIS + zioła: koperek, pietruszka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pomidorki koktajlowe do podania


Filet z ryby obtaczam w oleju i połowie przypraw, układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam rybę sokiem z cytryny i pozostałe resztki cytrusa układam obok. Chleb rozdrabniam i mieszam z posiekanymi orzechami, reszta przypraw i 1 łyżeczką oleju. Układam masę z chleba na rybie i wstawiam naczynie do piekarnika 180C na okolo 20-30minut ale sprawdzam co 10 minut czy ryba jest upieczona i nie doprowadzam do zbytniego wysuszenia. Gorącą podaję z pokrojonymi pomidorkami.  



2 komentarze:

  1. Ja zamawiam warzywa po chińsku z dostawą na pon na 19.30;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Może jakąś potrawę z Burkina Faso? ;)

    OdpowiedzUsuń