Robiłam tę rybę jeszcze
na wakacjach. To pomysł na nienudną rybę w panierce, zdrowa i
aromatyczna, taką która ma zachęcić do częstego sięgania
po te bomby omega-3 i -6.
- 1 filet z morszczuka (u mnie w domu to jedna z ulubionych ryb)
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego (u mnie orkiszowy ale dobry będzie tez żytni; kromki są małe)
- garść orzechów włoskich
- 1 cytryna
- 3 łyżki mieszanki przypraw do ryby cytrynowej KAMIS + zioła: koperek, pietruszka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pomidorki koktajlowe do podania
Filet z ryby obtaczam w
oleju i połowie przypraw, układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam
rybę sokiem z cytryny i pozostałe resztki cytrusa układam obok.
Chleb rozdrabniam i mieszam z posiekanymi orzechami, reszta przypraw
i 1 łyżeczką oleju. Układam masę z chleba na rybie i wstawiam
naczynie do piekarnika 180C na okolo 20-30minut ale sprawdzam co 10
minut czy ryba jest upieczona i nie doprowadzam do zbytniego
wysuszenia. Gorącą podaję z pokrojonymi pomidorkami.
Ja zamawiam warzywa po chińsku z dostawą na pon na 19.30;P
OdpowiedzUsuńMoże jakąś potrawę z Burkina Faso? ;)
OdpowiedzUsuń