Okres grillowania rozpoczęty i my również nie próżnujemy :) Zrobiłam je na urodziny Naci jako dodatek do sałatek, ale również świetnie smakowały maczane w sosie czosnkowym :)Wilgotne w środku z ciekawymi dodatkami robią furorę na każdym przyjęciu. A uwieżyć mi można na słowo, że samemu ogromna przyjemność sprawia pieczenie własnych bułeczek dla bliskich ^^Zapach w mieszkaniu - cudowny ;)
4 szklanki mąki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
80 g świeżych drożdży
3 szklanki letniej wody
dodatki:
- 4 ząbki czosnku, polowa pęczku szczypioru, 5 kaparów, 1 mała papryczka chilli, oliwa
- cebula, bazylia, sol, oliwa + pomidorki koktajlowe
Drożdże ucieram łyżeczka w szklance z cukrem i gdy staną sie płynne dodaje do dużej miski z mąką i reszta składników. Jedynie wode dolewam stopniowo caly czas mieszajac wszystko widelcem. Ciasto odstawiam na 2h w temperaturze pokojowej. Składniki dodatków blenduje osobno. Z ciasta formuje bagietki lub bułeczki i smaruję dipami. Piekę w najwyższej temperaturze około 20-25minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz