sobota, 9 marca 2013

AGLIO, OLIO E POMODORO



Tydzień temu było tyle słońca, że poczułam wiosnę i zatęskniłam za wakacjami! Włochy ahhhh te moje Włochy... makarony, oliwy aromatyzowane czosnkiem i chilli, świeżość ziół i pachnące słońcem pomidory... lekkie i pełne smaku dania mmmmm...  tak kojarzą mi się wakacje :) Które w taki sposób znalazły się u mnie na talerzu ^^


ulubiony makaron (u mnie pełnoziarniste kokardki czy jak po włosku motylki FARFALLE
1 ząbek czosnku
1 łyzka oleu (Olisana omega -3 i -6)
garść pomidorków koktajlowych
2cm plaster fety
bazylia suszona

Gotuję makaron al dente. W tym czasie rozgrzewam olej na patelni i dosłownie pół minuty podsmażam na nim rozgnieciony czosnek - tak by sie nie przypalił. Ugotowany makaron po odcedzeniu od razu przesypuję do oleju i mieszam. W misce szykuję pomidorki przekrojone na ćwiartki, pokruszona fetę z bazylią. Mieszam wszystko z makaronem :)
Taka wersja jest la mnie lepsza bo lżejsza, ale jeśli ktoś lubi gorące pomidory to zalecam podsmażyć je wcześniej razem z czosnkiem :)

Taki makaron czesto przekładam do pojemnika i zabieram ze sobą na uczelnie. Polecam ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz