wtorek, 12 lutego 2013

SOS KURCZAKOWO-SEROWO-WARZYWNY



Robię go ostatnio praktycznie codziennie ^^ Można powiedzieć, że z półproduktu bo połowę pracy wykonała dla mnie moja mam przygotowując mi małe słoiczki z kurczakiem i warzywami - ja to tylko podrasowałam ;d



porcja pełnoziarnistego makaronu lub 1/3 woreczka ryżu długoziarnistego

słoiczek kurczaka z warzywami (na 9 słoiczków: 2 podwójne piersi z kurczaka, 10 pieczarek, duża żółta papryka, 3-4 garści zielonej mrożonej fasoli szparagowej, 1-1,5 szklanki wody, 1 łyżka przecieru pomidorowego, szczypta soli)
kilka kostek mrożonego szpinaku
pół cebuli
1/4 sera camembert z zielonym pieprzem 
1 łyżka oliwy, sól i pieprz

Składniki na kurczaka z warzywami kroję w kostkę i duszę w garnku wszystko razem do miękkości. Wraz z wodą napełniam słoiczki i pasteryzuję (można te czynność pominąć i porcje zamrozić w pudełeczkach bądź zrobić danie z części składników i od razu podawać). 
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażam na oliwie. Dodaje szpinak i zawartość słoiczka. Gotuję aż przynajmniej połowa wody odparuje. Doprawiam, kruszę ser, który się rozpuszcza i zagęszcza sos. Podaje z ugotowanym makaronem pełnoziarnistym ugotowanym al dente.
Jummy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz