sobota, 12 stycznia 2013

ŻYTNIE PIEROGI ZE SZPINAKIEM



Kto nie kocha pierogów? no właśnie... chodził od jakiegoś czasu za mną pomysł na takie które nie będą odkładały się w boczkach ;d
mnóstwo błonnika, witamin a przede wszystkim smaku ^^


NA CIASTO:

2 szklanki maki żytniej (bądź pszennej pełnoziarnistej)
2/3 szklanki wrzącej wody
1 żółtko jaja
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli

NA FARSZ:

paczka mrożonego szpinaku
250g (kostka) białego, chudego sera
150g ricotty
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
pieprz czarny, sól


Mąkę żytnią na stolnicy zalewam wrzątkiem (zaparzam) i delikatnie mieszam widelcem by się nie poparzyć :) Czekam aż przestygnie i dodaje resztę składników. Ugniatam ciasto aż będzie gładkie i jędrne i odstawiam na 30 min żeby odpoczęło.
W tym czasie robię farsz. Cebulę pokrojona w kostkę smażę na złoto i dodaje do niej rozmrożony szpinak. Chwilę wszystko razem duszę. Pozostawiam do wystygnięcia ( o tej porze roku wystawiam przykryta patelnię na parapet z zewnątrz ;d ). Mieszam szpinak z serem i rozgniecionym czosnkiem i doprawiam sola i pieprzem.
Ciasto dzielę na małe kuleczki i każda wałkuję cienko, nakładam farsz i lepię. Gotuje pierożki w mocno osolonej wodzie; po wypłynięciu na wierzch czekam około minuty i wyciągam.
Podaje z prażonym słonecznikiem bądź jogurtem.
Smacznego ^^











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz