wtorek, 11 grudnia 2012

MEKSYKAŃSKI SOS DO CHIPSÓW

Przy okazji uwaga: zaczne dodawać przepisy bez zdj. bo nie mam możliwości robić wszystkim, które znam, a którymi chce się podzielić.


Idealny sos do przekąsek, imprez czy na chandrę ;p do chipsów, dań z grilla czy kanapek... szybki w wykonaniu, idealny gdy zrobi się go długo przed imprezą bo smaki lepiej się "przegryzą" ;)
Jak zauważyłam po znajomych - raz spróbujesz a będziesz robić zawsze przy nadarzającej się okazji  ;p



3-4 szklanki sosu pomidorowego (zawsze używam od mojej mamy - pasteryzowany w słoiku, zrobiony z długo gotowanych, takich podłużnych i mięsistych pomidorów, ale jak często zaznaczam można zamienić na kupny sos pomidorowy w kartoniku czy wymieszany przecier pomidorowy z taka ilością wody jaką potrzebujemy konsystencję)
1 czerwona cebula pokrojona w bardzo drobną kostkę
1-2 ząbki czosnku zgniecione
około 1/2 szklanki już pokrojonej bardzo drobno marynowanej papryki
2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku słodkiej i 1 łyżeczka ostrej bądź pieprzu cayenne
szczypta soli i pieprzu
po 1 łyżce suszonej bazylii oregano
2 cząstki suszonej papryczki piri piri, chilli, habanero czy innej (susze sama pokrojone na części w miseczce na grzejniku i przechowuje w puszce) - opcjonalnie
1 łyżeczka cukru - bardzo ważne by dodać!
3-4 łyżki ulubionego ketchupu

Wszystkie składniki mieszam w misce i odstawiam na min. 30 minut do lodówki.
Proporcje można oczywiście zmieniać w zależności od potrzeb i gustu ;>



2 komentarze:

  1. ten sos jest wspaniały ! gorąco polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Paulina eM : )16 grudnia 2012 21:58

    coś czego szukałam :)
    Dawno mnie tu nie było, nadrabiam więc zaległości... ; )

    OdpowiedzUsuń