środa, 14 marca 2012
LENIWE ZE SZPINAKIEM
Idealne kiedy jesteśmy na diecie bądź znudziły nam się ziemniaki do obiadu :]
Bardzo delikatne w smaku ale pełne szpinakowego aromatu.
Zamiast tych zielonych liści można dodać zupełnie inne zioła czy przyprawy, wg uznania czy kaprysu ;d
Takie danie zawiera dużo białka i witamin więc będzie świetne także dla dzieciaczków.
1 duża cebula
5 kostek mrożonego szpinaku (ok.2 szklanek)
1kostka (250g) twarogu
1/2 szklanki mąki
1 jajko
sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany
Szpinak rozmrażam i podsmażam z cebulką. Twaróg miksuję na gładko i mieszam ze szpinakiem.
dodaję jajko i przyprawy. Mieszam łyżką drewnianą. Dodaję mąkę po łyżce i mieszam.
Masa powinna mieć zwartą konsystencję ale mimo to rzadką.
W dużym garnku gotuję wodę ze solą i za pomocą dwóch łyżek kładę leniwe na wodę. Gotuję około 2 minut
od wypłynięcia i wyciągam za pomocą łyżki cedzakowej.
Podaję ze śmietaną czy jogurtem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz