niedziela, 4 marca 2012

BUŁECZKI CZOSNKOWE







Te bułeczki robiłam w czasie wakacji dla mojego brata do pracy. Pracował z samymi facetami i co za tym idzie... znikły w minutę... a robiłam z podwójnej porcji!
Już niedługo EURO, a te wypieki idealnie nadają się jako przekąska do piwa kiedy ogląda się mecz :)
*muszę dodać, że jestem z tych osób którym drożdżowe wypieki nie wychodzą... ale właśnie te bułeczki mi wyszły, wiec mogę tylko powiedzieć że są baaaaardzo łatwe w przygotowaniu ^^



2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego bez łupinki (!) 
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru lub miodu
1 łyżeczka drożdży suchych (dałam połowę torebeczki, takiej zielonej ;])
około 1 do 1,5 szklanki mleka
1/5 kostki roztopionego masła

6 rozgniecionych ząbków czosnku
1/5 kostki masła
bazylia i oregano (najlepiej świeże, ale suszone też nadadzą dużo aromatu)
1 roztrzepane jajko



Wszystkie składniki na ciasto wyrabiam ręcznie w dużej misce. Dosyć długo - 10minut :) Kiedy ciasto jest gładkie pozostawiam je pod wilgotna ściereczką do podwojenia objętości - jakieś 1,5h :)
Po tym czasie formuję z nich około 15 kulek, następnie każdą nacinam tępą stroną noża i w tak przygotowaną kieszonkę wkładam masełko zmieszane z czosnkiem i ziołami. Pozostawiam na blasze pod przykryciem na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Smaruje jajkiem.
 Piekę w temp. 180C jakieś 15-20minut czyli aż będą smakowicie rumiane ;]







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz