wtorek, 30 sierpnia 2011
ZAPIEKANKA ZIELONO-CZERWONA
Jedno z dań, które robi się w 5 minut, gdy zaskoczą nas znajomi, lub na przyjecie z dużą ilością gości ;] Danie wegetariańskie, więc nie ma obawy, że ktoś będzie siedział z pustym talerzem ;P Nazwałam je tak bo główne składniki są zielone i czerwone ;]
1 Cukinia
5 garści młodego szpinaku (lub mrożonego)
1l sosu z pomidorów (moja mama kupuje mi taki z pomidorów a nie sztuczny, można go zastąpić jedynie przecierem rozrobionym z 1l wody)
bazylia
3 ząbki czosnku
pieprz
1-2 łyżki cukru
Dowolny makaron (u mnie wielkie muszle)
1/2 szklanki tartego żółtego sera
Cukinię kroję w koksę i wrzucam razem ze szpinakiem do głębokiej patelni. Duszę tak długo aż cukinia prawie całkowicie się nie rozpadnie. Zalewam sosem i gotuję. Doprawiam sola i pieprzem oraz bazylia, czosnkiem i cukrem. Gotuje kilka minut. Wykładam do żaroodpornego naczynia, na sos układam lekko niedogotowany makaron i posypuje żółtym serem. Zapiekam około 10 minut. Gwarantuję, że najbardziej mięsożerni goście będą się zachwycać daniem. Ja ostatnio zrobiłam dwie duże porcje i z tego prawie wszystko zjadł mój kuzyk, który nie lubi (podobno) warzyw ^^
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz