piątek, 26 sierpnia 2011

PIECZARKOWE GOŁĄBKI



Wg przepisu mojej mamy, wymyślonego zresztą w kilka minut. Gołąbki przeznaczone są dla osób na rygorystycznej diecie i zastępować mają te klasyczne. Ale i tak wszyscy zachwycali się ich walorami smakowymi, więc pomyślałam, ze warto się nimi podzielić ^^



trudno jest mi określić miarę składników, ale się postaram ;]
10-12 sparzonych liści kapusty
reklamówka pieczarek (około 2-3kg?) ;D
Pęk szczypiorku
1 żółta papryka
1/4 kalafiora
Koper
sól
1 surowe jajko


Pieczarki kroję w ósemki, szczypior siekam, paprykę kroje na kostkę a kalafiora... po prostu na cząstki ;] Wkładam warzywa do garnka z gruby,m dnem i gotuję, aż do miękkości i odparowania wody. Doprawiam solą (tak jest na diecie, ale można wg smaku). Po ostudzeniu, dodaje jajko i faszeruje taką masą kapustę jak na gołąbki. Układam ściśle w żaroodpornym naczyniu i przykrywam koprem (można zalać sosem pomidorowym). Piekę około 1h.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz