wtorek, 30 sierpnia 2011

PLACUSZKI Z CUKINI



 Są jak... placki ziemniaczane, choć z pewnością zdrowsze ;] a przede wszystkim maja głęboki smak i pachną tak, że przywołują do kuchni wszystkich pobliskich głodomorów  ^^



3 cukinie (średnie, lub 2 duże)
3-4 jajka
6-8 łyżek maki pszennej
4 ząbki czosnku
sól i dożo pieprzu czarnego
2 łyżki oliwy z oliwek


jogurt naturalny i salsa z pomidorów do podania


Cukinie ze skórką ścieram na grubym oczu tarki. Odstawiam by odeszła od niej woda, która następnie odlewam. Dokładam mąkę, surowe jajka, zmiażdżone ząbki czosnku przyprawy i tłuszcz i mieszam dokładnie. Smażę bez dodatkowego tłuszczu na teflonowej patelni malutkie placuszki i podaję na gorąco ;]



*najczęściej podaje je  jeszcze polane sosem pieczarkowym oraz pomidorami:

1 duża cebula
10 pieczarek (lub kurki w sezonie)
sol, 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki w proszku, czarny pieprz, pól łyżeczki Vegety
1/2 szklanki wody
150g (jedno male opakowanie) śmietany 18%
oliwa

Pokrojona w kostkę cebule podsmażam do zeszklenia na oliwie i dodaje pokrojone na male cząstki pieczarki. Doprawiam i smażę aż pieczarki zmienia kolor. Podlewam wodą i gotuję 5 minut. Na koniec dodaję śmietanę, mieszam i ściągam z ognia. Sos gotowy ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz