piątek, 26 sierpnia 2011

PAPRYKA NADZIEWANA KUSKUSEM



Na samo wspomnienie o tym daniu ślinka mi cieknie... Zrobiłam je dla rodziców i zaniosłam do pracy jak idealna córeczka ^^ bo danie to idealnie nadaje się do "transportu" jak i np. na piknik ;] Jest dobre na ciepło i na zimno. Kto nie próbował kuskusu... musi to zrobić ;]



5 papryk
3 porcje kuskusu (jak na opakowaniu)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
pęk szczypiorku
1/3 opakowania serka typu feta
1/3 sosu pomidorowego (lub woda rozrobiona z przecierem pomidorowym)
carry, papryka w proszku, sól, pieprz, bazylia, kolendra i inne ulubione zioła
przyprawa do kurczaka


Z 4 papryk ścinam dokładnie "kapelusz" i wydrążam delikatnie pestki. układam w naczyniu do pieczenia. 


Kuskus przygotowuję tak jak na opakowaniu (kuskus wsadziłam do miski i zalałam gorącą woda z solą i carry ponad 1cm jego wysokości i zostawiłam na 5 minut pod przykryciem).


Kurczaka kroje w kostkę i podsmażam na złoto z przyprawami.


Mieszam kuskus z kurczakiem, 1 pokrojoną w kostkę papryką, szczypiorkiem, sosem pomidorowym oraz pokruszonym serkiem fetą i przyprawami. Nadziewam papryki i piekę je w piekarniku w 170C około 30-40 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz