piątek, 8 lipca 2011

PIEROGI RUSKIE INACZEJ


   
Ziemniaki z wczorajszego obiadu? Twarożek z wczorajszej kolacji?

Znów nowatorski przepis, który smakuje jak farsz pierożków ruskich mojej babci ;]

Widzę, że ostatnio tęskno nam za domem i dużo tu sentymentów  ^^

A posiłki z naszych wspomnień najlepiej rekompensują nam tą odległość nami między bliskimi ;]



6 całych, ugotowanych ziemniaków

½ kostki twarogu

4 łyżki jogurtu naturalnego

1 duża cebula

Odrobina oleju rzepakowego

Sól, dużo pieprzu czarnego i tymianek suszony





Ziemniaki kroję w plastry i połowę układam w żaroodpornym naczyniu. Ser miksuję na gładko z jogurtem i przyprawami i wykładam go na spód z ziemniaków. Cebulę kroję na krążki i podsmażam na oleju tylko do zeszklenia. Układam ją na serze i następnie przykrywam wszystko druga połową ziemniaczanych talarków. Posypuję tymiankiem i zapiekam około 10 minut w najwyższej temperaturze piekarnika. Podaje na gorąco z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz