piątek, 8 lipca 2011

KRAJANKA Z KRUSZONKĄ I KONFITURĄ CZEKOLADOWĄ




   
Wróciłam ;] po przeprowadzce i innych przygodach naszła nas ochota na domowe ciasto z babcina konfiturą. Byłam wykończona więc potrzebowałam łatwego i szybkiego przepisu…

…Cóż to za odpoczynek przy takich słodkościach ahhh… ^^



½ kostki masła

1/2 szklanki cukru

4 jajka

1 i ½  szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 szklanka jogurtu – Jeżeli pominiecie to ciasto urośnie i będzie bardzo puszyste, ja dodałam dlatego ciasto było niskie, ale za to „mokre”

8 łyżek konfitury owocowo-czekoladowej



Ucieram masło z cukrem i dodaje powoli po jednym jaju cały czas miksując. Wsypuję resztę składników (bez konfitury)  i ucieram masę na gładko.

Dość gęste ciasto, wlewam do niedużej formy wyłożonej folią lub papierem. Robię na cieście kleksy z konfitury, a następnie delikatnie ją rozprowadzam za pomocą lyżki po całym cieście.

Na wierzch sypię kruszonkę:



¼ kostki masła

4 łyżki mąki

2 łyżki cukru



Wszystko mieszam razem palcami tak by po połączeniu powstały grudki.



Piekę ciasto 45 minut w 175C.

Podaję z zimnym mlekiem ;]




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz