Wróciłam ;] po przeprowadzce i innych przygodach naszła nas ochota na domowe ciasto z babcina konfiturą. Byłam wykończona więc potrzebowałam łatwego i szybkiego przepisu…
½ kostki masła
1/2 szklanki cukru
4 jajka
1 i ½ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 szklanka jogurtu – Jeżeli pominiecie to ciasto urośnie i będzie bardzo puszyste, ja dodałam dlatego ciasto było niskie, ale za to „mokre”
8 łyżek konfitury owocowo-czekoladowej
Ucieram masło z cukrem i dodaje powoli po jednym jaju cały czas miksując. Wsypuję resztę składników (bez konfitury) i ucieram masę na gładko.
Dość gęste ciasto, wlewam do niedużej formy wyłożonej folią lub papierem. Robię na cieście kleksy z konfitury, a następnie delikatnie ją rozprowadzam za pomocą lyżki po całym cieście.
Na wierzch sypię kruszonkę:
¼ kostki masła
4 łyżki mąki
2 łyżki cukru
Wszystko mieszam razem palcami tak by po połączeniu powstały grudki.
Piekę ciasto 45 minut w 175C .
Podaję z zimnym mlekiem ;]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz