piątek, 8 lipca 2011

BROWNIES





     




Obiecany przepis na Brownies klasyczne i IDEALNE ;]

Mój ukochany przepis na ciasto czekoladowe, delikatne, wilgotne wręcz gliniaste w strukturze i pełne czoklettowego zapachu, smaku i całego tego jego uzależniającego uroku ^^





3 tabliczki dobrej jakościowo (70% kakao) gorzkiej czekolady

1/3 szklanki olelu rzepakowego lub rozpuszczonego masła

5 całych jaj

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki luksusowej pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczam z tłuszczem na malutkim ogniu by jej nie przypalić.

Całe jajka miksuje na kremowo z cukrem. Dodaję mąkę, proszek i czekoladową rzekę.

Przekładam do przygotowanej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułka tarta.

Piekę przez 20 minut w 200C. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do całkowitego wystudzenia (u nas połowa była zjedzona na gorąco z zimnym mlekiem).







2 komentarze:

  1. akurat ostatnio je robilam :) tyle ze dodalam jeszcze posiekane orzechy wloskie. byly pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zazwyczaj sie robi z orzechami i kawałkami owoców, ale nam takie w najprostszej formie ideaalnie smakuja z mlekiem ;] W kolejce czeka serniko-brownie z malinami ^^

    OdpowiedzUsuń