sobota, 11 czerwca 2011

SAŁATKA "SZEFA"


  
W ten słoneczny dzień na późne śniadanie idealna i lekka sałatka „Szefa”.  IDEALNA ponieważ sos jest aromatyczny i wyborny, a on jest najważniejszy, LEKKA- zrezygnowałam z ciężkiego i kalorycznego majonezowego sosu.



sałata młoda (u mnie z maminego ogródka, jak większość warzyw w tym okresie)

pęk szczypiorku

10 pomidorków cherry

4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

Zioła fit do sosu sałatkowego Knorr

3 łyżki słonecznika łuskanego lub dyni

4 jajka

sól





Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Kroję do niej szczypior i pomidorki. Robię sos z oleju, rozgniecionego czosnku, ziół i słoneczniku. Polewam nim sałatę i mieszam. Nakładam porcję sałatki do miseczki i układami na niej jajko ugotowane na twardo, posypane solą. Można dodac grilowanego kurczaka i grzanki, a sos zamienic na śmietanowo-czosnkowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz