W ten słoneczny dzień na późne śniadanie idealna i lekka sałatka „Szefa”. IDEALNA ponieważ sos jest aromatyczny i wyborny, a on jest najważniejszy, LEKKA- zrezygnowałam z ciężkiego i kalorycznego majonezowego sosu.
sałata młoda (u mnie z maminego ogródka, jak większość warzyw w tym okresie)
pęk szczypiorku
10 pomidorków cherry
4 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
2 ząbki czosnku
Zioła fit do sosu sałatkowego Knorr
3 łyżki słonecznika łuskanego lub dyni
4 jajka
sól
Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Kroję do niej szczypior i pomidorki. Robię sos z oleju, rozgniecionego czosnku, ziół i słoneczniku. Polewam nim sałatę i mieszam. Nakładam porcję sałatki do miseczki i układami na niej jajko ugotowane na twardo, posypane solą. Można dodac grilowanego kurczaka i grzanki, a sos zamienic na śmietanowo-czosnkowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz