piątek, 10 czerwca 2011

PIZZA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM



  
Mała wariacja na temat pizzy, która początkowo miała być wariacją na temat tarty, ale mój głodny żołądek wszystko zweryfikował ^^ Myślałam, że będzie to lekki posiłek, ale jednak tłuste ciasto francuskie sprawiło, że było to bardzo sycące danie. Mimo to bardzo polecam jako obiad, lub zakąska.

Nowy smak - dobry smak ;]





1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

3 łyżki przecieru pomidorowego z czosnkiem

3 ząbki czosnku

2 łyżki bazylii

6 garści świeżego, młodego szpinaku - ja mam prosto z działeczki od mamuśki ;]

8 pomidorków suszonych z oliwy

3 łyżeczki kaparów z wody

Garść szczypiorku

Ser feta (ilość zależna od upodobań)



Ciasto rozkładam na papierze do pieczenia, zawijam boki i robię dziurki widelcem na całej jego powierzchni. Smaruję przecierem, posypuję ziołami, rozgniecionym czosnkiem, szpinakiem, pomidorkami, kaparami, szczypiorkiem i rozdrobnioną fetą. Piekę 15-20 minut w 180C. Podaję jeszcze gorące. Smacznego ;]


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz