Mała wariacja na temat pizzy, która początkowo miała być wariacją na temat tarty, ale mój głodny żołądek wszystko zweryfikował ^^ Myślałam, że będzie to lekki posiłek, ale jednak tłuste ciasto francuskie sprawiło, że było to bardzo sycące danie. Mimo to bardzo polecam jako obiad, lub zakąska.
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
3 łyżki przecieru pomidorowego z czosnkiem
3 ząbki czosnku
2 łyżki bazylii
6 garści świeżego, młodego szpinaku - ja mam prosto z działeczki od mamuśki ;]
8 pomidorków suszonych z oliwy
3 łyżeczki kaparów z wody
Garść szczypiorku
Ser feta (ilość zależna od upodobań)
Ciasto rozkładam na papierze do pieczenia, zawijam boki i robię dziurki widelcem na całej jego powierzchni. Smaruję przecierem, posypuję ziołami, rozgniecionym czosnkiem, szpinakiem, pomidorkami, kaparami, szczypiorkiem i rozdrobnioną fetą. Piekę 15-20 minut w 180C . Podaję jeszcze gorące. Smacznego ;]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz