niedziela, 12 czerwca 2011

PUDDING Z RABARBAREM



  
Udało mi się zdobyć piękny rabarbar z ekologicznej działki. I proszę oto pudding w wersji orkiszowej – zdrowej ;] Nic więcej dodawać nie muszę ^^



8 lasek rabarbaru

½ szklanki cukru + kilka (5) łyżek wody

2 jajka

½ szklanki cukru

 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 200 ml mleka

 ¼ szklanki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia



Rabarbar myję, kroję w 3cm kawałki i wkładam razem z cukrem i woda do garnka. Smażę do miękkości.

Jajka ubijam na puszysto z cukrem, dodaję mąkę, proszek, mleko i olej i miksuje jeszcze do połączenia. Wkładam do niedużej formy (u mnie naczynie żaroodporne) na dno masę z rabarbaru a na górę macę puddingu. Piekę 30-40 minut. Podaję z jogurtem naturalnym lub lodami śmietankowymi.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz