niedziela, 12 czerwca 2011

SZPARAGI ZAWIJANE W PIERŚ Z KURCZAKA I SZYNKĘ PARMEŃSKĄ



Ymmmm… Danie jest wykwintne i przepyszne. Łatwe w przygotowaniu i bardzo zdrowe ;] I dodam tylko tyle, że warto było czekać na taką zadowolona minę E. ^^

Przepis pochodzi i tej strony.



8 zielonych szparagów

1 pojedyncza pierś z kurczaka

4 plastry szynki parmeńskiej

Świeża mięta + zioła do kurczaka, sól

4 łyżki Musztardy Dijon

50 ml wina białego półwytrawnego

Młode ziemniaczki + tymianek



Szparagi myję i odrywam zdrewniałe końcówki. Pierś przekrajam wzdłuż. Każdą cześć  oprószam przyprawami, układam szparagi i łącze końcówki mięsa. Zawijam w szynkę parmeńską tak by całość się nie rozpadła. Musztardę mieszam z winem i polewam takim sosem każdego zawijasa ;] Układam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi, wcześniej lekko podgotowanymi ziemniaczkami, posypanymi tymiankiem. Piękę około 20 minut i podaję z musztarda.


1 komentarz:

  1. Oliwia, jestem pod wrażeniem Twoich zdolności kulinarnych!!!!!!!!
    Uwielbiam ten Twój blog :-)))

    Powodzenia w dalszym tworzeniu!!!

    Paula - siostra Sywlii

    OdpowiedzUsuń