U nas okres grillowania rozpoczęty ;] Nie długo pojawią się pyszne przepisy, a dziś to co tygryski lubią najbardziej – Sos czosnkowy ;]
- 4-8 ząbków czosnku (ilość zależy od upodobań; najlepiej by był Świerzy a nie sproszkowany lub granulowany, ponieważ traci na tym smak sosu)
- 220 ml jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany 12%
- 2 łyżeczki majonezu (obowiązkowo!! Nawet dla odchudzających się :P )
Czosnek obieram i przeciskam przez prasę. Dodaję jogurt i majonez by wszystko wymieszać i wstawiam do lodówki na 30 minut (to bardzo ważne!)
Tak to jest podstawa, ale oczywiście można poszaleć!
Dodajemy do sosu dla:
WARZYW – Świerzego koperku
PIZZY – 1 łyżkę suszonego orygano
MIĘSA Z GRILLA – tartego na grubym oczku zielonego ogórka oraz 1 łyżkę gotowej przyprawy do sosu tzatziki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz