piątek, 6 maja 2011

SOS CZOSNKOWY



   
U nas okres grillowania rozpoczęty ;] Nie długo pojawią się pyszne przepisy, a dziś to co tygryski lubią najbardziej – Sos czosnkowy ;]





- 4-8 ząbków czosnku (ilość zależy od upodobań; najlepiej by był Świerzy a nie sproszkowany lub granulowany, ponieważ traci na tym smak sosu)

- 220 ml jogurtu naturalnego lub kwaśniej śmietany 12%

- 2 łyżeczki majonezu (obowiązkowo!! Nawet dla odchudzających się :P )





Czosnek obieram i przeciskam przez prasę. Dodaję jogurt i majonez by wszystko wymieszać i wstawiam do lodówki na 30 minut (to bardzo ważne!)

Tak to jest podstawa, ale oczywiście można poszaleć!

Dodajemy do sosu dla:

WARZYW – Świerzego koperku

PIZZY – 1 łyżkę suszonego orygano

MIĘSA Z GRILLA – tartego na grubym oczku zielonego ogórka oraz 1 łyżkę gotowej przyprawy do sosu tzatziki.


                                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz