piątek, 27 maja 2011

LASAGNE ZE SZPARAGÓW I GRILLOWANEJ CUKINII

   
Włoski przysmak, troszę zmodyfikowany^^ Lekka i dietetyczna lasagne o bardzo intensywnym smaku ;]  Pomysł chodził za mną od kilku dni, tak jak codzienne wyglądały do mnie szparagi z pobliskiego, warzywnego targu. Nie mogłam się im oprzeć ^^  w dodatku miałam gościa na obiedzie, więc bardzo mnie motywował do ugotowania "czegoś" ;p   N. ;*  


NA 4 PORCJE:

Pęk zielonych szparagów

1 łyżka cukru

1 duża cukinia (długa ale przede wszystkim szeroka)

0,3kg mięsa mielonego (u mnie schab)

Sos Napoli z tego przepisu:  klik^^

2-3 łyżki parmezanu lub innego ulubionego sera żółtego



Szparagi myję, zdrewniałe końcówki obieram, każdy kroję na trzy części i gotuję ok. 5 minut w wodzie z dodatkiem cukru (Mają być jędrne, a nie rozgotowane). Cukinię kroję w pasy (zastępują makaron lasagne) o grubości 0,5cm albo cieniej jeśli się uda ;] Każdy pasek podpiekam na grillu elektrycznym lub suchej, teflonowej patelni. Przygotowuję sos Napoli, dodaję do niego mięso i chwilę duszę. Do naczynia żaroodpornego układam kolejno: plastry grillowanej cukinii, nóżki szparagów, mięso mielone z sosem, cukinię, nóżki szparagów, mięso, ser i na koniec układam główki szparagów. Zapiekam 10 minut i podaję jeszcze gorącą. Gustosi! ^^





2 komentarze: