Piękna, słoneczna środa i rozpoczęcie sezonu szparagowego. Tak szparagi są bardzo zdrowe, ale ja uwielbiam je za ich smak. Pierwszy raz w życiu jadłam białe podane z sosem holenderskim i chociaż pięknie wyglądały nie zachwyciły mnie. Drugie podejście – zielone, kupione za kosmiczną cenę na targu warzywny, ale było warto! Zjadłam połowę pęczka jedynie z malutką kosteczką masełka… mniam. Tak zielone są moimi ulubionymi, ale postanowiłam się przekonać do białych i proszę ;]
Więcej na temat jak wybrać i jak ugotować szparagi na:
1/2 pojedynczej piersi z kurczaka
Ulubione przyprawy i zioła do kurczaka (przede wszystkim mięta!)
6-8 białych szparagów
½ szklanki mleka + ½ szklanki wody + 1 łyżka cukru + sok z połowy cytryny
1/3 szklanki groszku z puszki
3 rzodkiewki
1 ząbek czosnku
Kurczaka nacinam, posypuję przyprawami i wstawiam w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 20 minut.
W tym czasie obieram szparagi. Mleko, wodę, cukier i sok z cytryny zagotowywuję. Gotuje w mlecznej zalewie szparagi około 10 minut.
Groszek, czosnek i pokrojone w paseczki rzodkiewki miksuję w Benderze.
Układam na talerzu najpierw puree, następnie szparagi i kurczaka.
Bon appétit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz