wtorek, 10 maja 2011

DIETETYCZNE CIASTO CZEKOLADOWE Z... MARCHEWKĄ

  
Jeśli ktoś uwielbia smak czekolady, ale je ja z wyrzutami sumienia to przedstawiam ciasto czekoladowe, które odchudza ;] owszem to nie Brownie, ale jest tuż za nim i świetnie je imituje ;] Jest mokre i bardzo czokletowe i to się liczy ^^





1 tabliczka gorzkiej czekolady (E.Wedel) – jeżeli ktoś lubi tylko mleczną to może ja zastąpić pamiętając o tym, że kaloryczność wzrasta!

 2 łyżki miodu / cukru

 5 jaj

 3 średnie świeże marchewki (2 szklanki) – nadają słodkiego smaku ciasta, ale mimo to ich specyficzny smak nie jest wyczuwalny ;] ; można zamienić tartą świeżą cukinia lub ugotowanymi tartymi burakami w takiej samej ilości



Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (Tabliczkę czekolady łamię na drobne kawałki i wrzucam je do szklanej miski. Do garnka wlewam wodę i czekam aż się ugotuje. Ustawiam miskę z czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekam, aż czekolada zacznie się topić pod wpływem pary wodnej) Czekam aż czekolada przestygnie.

Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z miodem i dodaję do czekolady. Marchew ścieram na małym oczku i również dorzucam do masy czekoladowej. Na końcu ubiłam białka ze szczyptą soli i powoli dodaję do masy drewniana łyżką.

Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wkładam surowe ciasto. Piekę w temp. 250 ° C przez 20 min. Całe ciasto ma 1320 kalorii/ jeden kawałek 165 kalotii przy czym pospolite ma 550 kalorii !!! Smacznego odchudzania ;]




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz