niedziela, 1 maja 2011

JAJKA NADZIEWANE



  
Wielkanoc… mniam ^^  któż nie lubi jajek nadziewanych? Ja zrobiłam trzy smaki na wiosenny stół – trzy moje ulubione.

 12 jajek

Jajka gotuję na twardo (7 minut). Studzę i obieram. Kroję wzdłuż bardzo delikatnie by nie naruszyć białka. Wyciągam żółtka i rozdzielam na trzy części. Każdą porcję żółtek miksuję Benderem z podanymi poniżej składnikami odpowiednio ZIELONYMI , BRĄZOWYMI i CERWONYMI.



ZIELONE:

½ dojrzałego awokado

pęk szczypiorku

1 łyżka majonezu (można pominąć ponieważ wg mnie awokado zmiksowane to roślinny odpowiednik majonezu

*szczypiorek kroję drobno i mieszam z masą po zmiksowaniu.

BRĄZOWE:

6-10 pieczarek

1 mała cebulka

1 łyczka vegety

1 łyżka majonezu

*pieczarki i cebulkę kroję i podsmażam z vegety (nie lubię używać tego sztucznego polepszacza smaku, ale moja mama tak robi i pieczarki są wtedy cudowne w smaku)

CZERWONE:

5-7 pomidorków suszonych z oliwy

Dwie łyżki marynowanych kaparów

1 łyżka majonezu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz