Wielkanoc… mniam ^^ któż nie lubi jajek nadziewanych? Ja zrobiłam trzy smaki na wiosenny stół – trzy moje ulubione.
12 jajek
Jajka gotuję na twardo (7 minut). Studzę i obieram. Kroję wzdłuż bardzo delikatnie by nie naruszyć białka. Wyciągam żółtka i rozdzielam na trzy części. Każdą porcję żółtek miksuję Benderem z podanymi poniżej składnikami odpowiednio ZIELONYMI , BRĄZOWYMI i CERWONYMI.
ZIELONE:
½ dojrzałego awokado
pęk szczypiorku
1 łyżka majonezu (można pominąć ponieważ wg mnie awokado zmiksowane to roślinny odpowiednik majonezu
*szczypiorek kroję drobno i mieszam z masą po zmiksowaniu.
BRĄZOWE:
6-10 pieczarek
1 mała cebulka
1 łyczka vegety
1 łyżka majonezu
*pieczarki i cebulkę kroję i podsmażam z vegety (nie lubię używać tego sztucznego polepszacza smaku, ale moja mama tak robi i pieczarki są wtedy cudowne w smaku)
CZERWONE:
5-7 pomidorków suszonych z oliwy
Dwie łyżki marynowanych kaparów
1 łyżka majonezu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz