sobota, 16 kwietnia 2011

MAKARON Z SOSEM Z SERKA TOPIONEGO

  
  

Jak mogłam nie zapisać mojego pierwszego przepisu z Wrocławia dzięki, któremu przytyłam przez pierwsze tygodnie – nie ważne ile :D, usłyszanego w tramwaju w czasie jazdy do szkoły… ;] przepis jest łatwy jak bułka z masłem, i każdy kto go spróbuje będzie go robił na okrągło, aż zauważy, ze sam jest okrągły ;p ale jest pyszny więc kalorii nie ma co liczyć ;]





Podstawa:



1 opakowanie serka topionego śmietankowego (150g)

0,5 szklanki mleka

Sól, pieprz (dużo), bazylia



Dodatki:



Makaron spaghetti bądź inny pełnoziarnisty np. kokardki mini Libelli 

Garść szpinaku lub zielone szparagi

2 ząbki czosnku

1 cebula



Zazwyczaj dodatkami są brokuły, cebula i kurczak pokrojony w kostkę i podsmażony w przyprawach węgierskich. Można dodać oliwki, kapary, warzywa strączkowe, białe wino czy  np. serek z salami, jak zawsze: dusza zapragnie :D





Dodatki, które trzeba podsmażyć wrzucam na patelnie jako pierwsze. Gdy są gotowe, zalewam je mlekiem, kruszę serek i przyprawiam. Czekam aż serek się rozpuści i sos zgęstnieje. Na koniec dodaję warzywa ugotowane na parze i makaron al. Dente. Mieszam wszystko i podaję ;]







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz