poniedziałek, 9 maja 2011

GRILLOWANY KURCZAK Z TRUSKAWKAMI I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ





   
Są dni kiedy lubię jeść coś specjalnego i łączyć różne smaki by przypadkiem do mojej kuchni nie wtargnęła nuda ^^ a przy okazji dopieszczam swoje kubki smakowe. Długo uciekałam od przepisów łączących mięso i truskawki, gdyż wydawało mi się to zbyt nienaturalne i niesmaczne… ale od dziś to jedno z moich ulubionych połączeń. Polecam.
 Ten przepis na kurczaka idealnie nadaje się na grilla np. jako część kolorowych szaszłyków. 


Garść fasolki szparagowej

3 cebulki dymki

3-4 truskawki

Pieprz i sól



Połowa piersi kurczaka

1 łyżka kremowej musztardy (jerozolimskiej lub stołowej)

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżka przyprawy węgierskiej do kurczaka

1 łyżka suszonej lub świeżej mięty

1 łyżka ziół Fit-up do mięs



Fasolkę i cebulkę pokrojoną w krążki układam w naczyniu żaroodpornym.

Pierś kroję w długie paski i mieszam ze wszystkimi przyprawami w miseczce. Układam kawałki mięsa na fasolce i piekę około 20 minut.

Podaję z truskawkami polanymi octem balsamicznym i posypanymi czarnym pieprzem, który idealnie pasuje do tych owoców.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz