Połączenie mojego ulubionego ciasta - sernika z ukochana gorzką czekoladą i bardzo zdrową żurawiną to coś co chodzi za mną od kilku dni ^^ do tego pyszna kawa i… dużo nauki ;( nie było wyjścia, musiałam upiec ten deser i poprawić sobie humor. Hymmm nie tylko sobie ;]
...aha brownie to przepyszne ciasto czekoladowe, które konsystencją przypomina zakalec (ale nim nie jest!) niestety jak go robiłam ostatnio to zapomniałam zrobic zdjęc, ale juz niedługo przyjechac ma do mnie S. wiec na pewno niedługo pojawi się przepis ^^
...aha brownie to przepyszne ciasto czekoladowe, które konsystencją przypomina zakalec (ale nim nie jest!) niestety jak go robiłam ostatnio to zapomniałam zrobic zdjęc, ale juz niedługo przyjechac ma do mnie S. wiec na pewno niedługo pojawi się przepis ^^
Czekoladowy spód Brownie:
Pól tabliczki ciemnej czekolady
1/3 kostki miękkiego masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1/3 szklanki mąki
Masło ucieram z połową cukru aż będzie puszyste (5-7 minut) w garnku. W innej miseczce ubijam na pianę jajko najpierw z szczyptą soli, a później z reszta cukru. Przekładam do miseczki z pianą delikatnie masło. W garnku po masełku rozpuszczam czekoladę i dodaję do reszty składników. Mieszam, wlewam do foremek na mini tarty i piekę 10 minut w temp. 175C aż pojawi się czekoladowa skorupka.
Składniki na masę sernikową:
250g sera
¾ szklanki mleka
½ szklanki cukru
2 jaja
1 łyżki mąki
Garść całych migdałów
Żółtka z cukrem ucieram. Dodaję zmiksowany ser (ma być gładki bez grudek) i rozdrobnione malakserem migdały. Następnie dodaję mleko i mąkę. Na koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszam. Na Brownie wlewam masę sernikową.
Na wierzchu jeszcze nie upieczonych deserów nakładam po 5-6 kleksów zmiksowanego na mus dżemu z żurawiny i przejeżdżam każdą kropkę wykałaczką tworząc esyfloresy lub serduszka. Można zamiast tego po upieczeniu polać rozpuszczoną czekolada, ale według mnie babeczki są tak słodkie, że lekko kwaśny mus jest tu idealny ;]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz