Dziś obudziłyśmy się bardzo wypoczęte i pełne energii… Poranny spacer po Wrocławskim rynku z owocojogurtem w ręku, okulary na nosku, to coś o czym marzyłyśmy od dawna… ahh wiosno trwaj ^^ Wracamy do domu a tu zielony… tak miły dla kubków smakowych jak i wzroku obiad ;] Krem jest pyszny i pokocha go każdy kto lubi lekka kuchnię i warzywa. Do tego wyśmienite, domowe grzanki… no cóż po prostu polecam ;]
KREM:
1 worek mrożonych brokuł
Dwie garści mrożonego szpinaku
1,5 – 2 litry wody
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
3 kostki rosołowe
Bazylia, orygano, koperek, pietruszka (najlepiej świeże, ale suszonymi nie gardzimy! ;] )
180ml śmietany 18% do zup
Brokuły i szpinak wkładam do wody i czekam aż się zagotuje. Wrzucam kostki rosołowe. Cebulę obraną kroję na pół, nabijam na widelec i opalam na ogniu kuchenki (jak do rosołu). Wciskam czosnek i wrzucam go razem z cebulą. Czekam aż wszystko zmięknie. Miksuję Benderem razem z ziołami. Gdy powstanie krem, stawiam na płomień, dodaję śmietanę i chwilkę gotuję. Zupę podaję ciepłą (nie gorącą) z grzankami i pokruszonym serem typu feta lub ulubionym pleśniowym.
GRZANKI:
5 kromek chleba ziarnistego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonej bazylii
Chlebek układam na blaszce do pieczenia. Olej, czosnek i zioła mieszam i polewam nimi pieczywo. Piekę 10 minut w wysokiej temp. Po tym czasie wyciągam i kroję na kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz