niedziela, 3 kwietnia 2011

KREM BROKUŁOWO - SZPINAKOWY Z DOMOWYMI GRZANKAMI CZOSNKOWYMI


   
Dziś obudziłyśmy się bardzo wypoczęte i pełne energii… Poranny spacer po Wrocławskim rynku z owocojogurtem w ręku, okulary na nosku, to coś o czym marzyłyśmy od dawna… ahh wiosno trwaj ^^ Wracamy do domu a tu zielony… tak miły dla kubków smakowych jak i wzroku obiad ;]  Krem jest pyszny i pokocha go każdy kto lubi lekka kuchnię i warzywa. Do tego wyśmienite, domowe grzanki… no cóż po prostu polecam ;]


KREM:

1 worek mrożonych brokuł

Dwie garści mrożonego szpinaku

1,5 – 2 litry wody

3 ząbki czosnku

1 duża cebula

3 kostki rosołowe

Bazylia, orygano, koperek, pietruszka (najlepiej świeże, ale suszonymi nie gardzimy! ;] )

180ml śmietany 18% do zup



Brokuły i szpinak wkładam do wody i czekam aż się zagotuje. Wrzucam kostki rosołowe. Cebulę obraną kroję na pół, nabijam na widelec i opalam na ogniu kuchenki (jak do rosołu). Wciskam czosnek i wrzucam go razem z cebulą. Czekam aż wszystko zmięknie. Miksuję Benderem razem z ziołami. Gdy powstanie krem, stawiam na płomień, dodaję śmietanę i chwilkę gotuję. Zupę podaję ciepłą (nie gorącą) z grzankami i pokruszonym serem typu feta lub ulubionym pleśniowym.



GRZANKI:

5 kromek chleba ziarnistego

3 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

1 łyżka suszonej bazylii


Chlebek układam na blaszce do pieczenia. Olej, czosnek i zioła mieszam i polewam nimi pieczywo. Piekę 10 minut w wysokiej temp. Po tym czasie wyciągam i kroję na kostkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz