Julia Child (1912-2004) – autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego Francuski Szef Kuchni oraz słynnej książki kucharskiej Francuska sztuka gotowania. Jedzenie i gotowanie pokochała podczas pobytu nad Loarą. Pierwszy posiłek w Paryżu (ostrygi, solę meuniere ze zrumienionym masłem, dobre wino) zjadła w słynnej restauracji La Cauronne i właśnie wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. W legendarnej paryskiej szkole Le Cordon Bleu wzbudziła nie lada poruszenie – swoim temperamentem, wzrostem (188 cm !) oraz niesłychanie wysokim, piskliwym głosem, który kilkanaście lat później pokochały tysiące Amerykanów. Za swoje show w 1966 roku Julie Child otrzymała nagrodę Emmy. Zmarła na dwa dni przed swoimi 92 urodzinami.
Dziś, po przyjściu ze szkoły zamiast wziąć się za analizę chemii leków, obejrzałam film „Julie & Julia”…
Film jest oparty na opowiadaniu Julie Powell (Amy Adams) "Julie and Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen". Powell nie przepadała za swoja pracą sekretarki i postanowiła w ciągu roku zrealizować wszystkie 524 przepisy z książki kucharskiej Julii Child (Meryl Streep) "Mastering the Art of French Cooking". Swoje doświadczenia w kuchni zaczęła spisywać w formie bloga. A ten z kolei posłużył wydawcom do opublikowania tych perypetii w formie książki.
… i nie żałuje! Świetna komedia i dała mi dużo do myślenia. Pokochałam ten film nie tylko dlatego, że mam obsesje na punkcie gotowania ;D ale dlatego, że pokazuje tez inne rzeczy: słodką miłość, zachwycające miasta i miejsca, optymistyczna postawę wobec życia… no cóż książka Julii Child dołącza do Mojego koncertu życzeń, a wszystkim polecam wspomniany film ;]
w pełni się zgadzam!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń