wtorek, 22 marca 2011

SOS SZPINAKOWY

  
Miałam ochotę na małą wariację na temat szpinaku. I proszę ;] Danie jest bardzo sycące i pyszne ;]  Uratuje, kiedy zawita do nas dużo głodomorów ;P



Ryż brązowy pełnoziarnisty



I: SOS ZIELONY

3 garści mrożonego szpinaku

1 cebula

3 ząbki czosnku

Oliwa, sól i bazylia suszona



II:

1 duża pierś z kurczaka

Oliwa i Zioła do kurczaka (orygano, mięta, może być gotowa mieszanka)



III: SOS BIAŁY

2 łyżki masła

1 czubata łyżka mąki

3 łyżki śmietany 12%

1 – 1,5 szklanki mleka

Gałka muszkatołowa



Używam jednej patelni ;]

Składniki I wrzucam na patelnię i smażę aż szpinak zmięknie. Miksuję na gładką masę i odkładam.

Składniki II: Pierś kurczaka kroję w dość duże kawałki i smażę z ziołami na rumiano. Odkładam na chwilę na bok.

Ze składników III robię biały sos: masło rozpuszczam, posypuję mąka i energicznie mieszam przez 2 minuty (powstanie zasmażka). Dodaję śmietanę, mleko i startą gałkę muszkatołową. Gotuje do zgęstnienia.

Mieszam I, II, i III. Podaję z ryżem i buraczkami na gorąco (przepis babci T., podam go z czasem ;] )





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz