Miałam ochotę na małą wariację na temat szpinaku. I proszę ;] Danie jest bardzo sycące i pyszne ;] Uratuje, kiedy zawita do nas dużo głodomorów ;P
Ryż brązowy pełnoziarnisty
I: SOS ZIELONY
3 garści mrożonego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
Oliwa, sól i bazylia suszona
II:
1 duża pierś z kurczaka
Oliwa i Zioła do kurczaka (orygano, mięta, może być gotowa mieszanka)
III: SOS BIAŁY
2 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki
3 łyżki śmietany 12%
1 – 1,5 szklanki mleka
Gałka muszkatołowa
Używam jednej patelni ;]
Składniki I wrzucam na patelnię i smażę aż szpinak zmięknie. Miksuję na gładką masę i odkładam.
Składniki II: Pierś kurczaka kroję w dość duże kawałki i smażę z ziołami na rumiano. Odkładam na chwilę na bok.
Ze składników III robię biały sos: masło rozpuszczam, posypuję mąka i energicznie mieszam przez 2 minuty (powstanie zasmażka). Dodaję śmietanę, mleko i startą gałkę muszkatołową. Gotuje do zgęstnienia.
Mieszam I, II, i III. Podaję z ryżem i buraczkami na gorąco (przepis babci T., podam go z czasem ;] )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz