niedziela, 20 marca 2011

KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z CZEKOLADĄ

  
Zdrowe przekąski to to co lubię najbardziej ;] Uwielbiam te ciasteczka za ich wilgotny środek i za to że nie wiem kiedy natrafię na pyszna czekoladkę ^^ idealny na plotki do kawy jak i na drugie śniadanko.



0,5 kg maki orkiszowej

½ kostki masła pokrojonego w kostkę w temp. Pokojowej

2 żółtka

3-4 łyżki śmietany

Cukier ok.3-5 łyżek(w zależności od upodobań, ja dałam dwa opakowania cukru wanilinowego, bo akurat tylko taki mieliśmy :D )

Tabliczka czekolady mlecznej (wysokiej jakości!!!) pokrojonej na małe kawałeczki



Wszystkie składniki wyrabiam w misce na jednolita masę (jak ciasto kruche). Dzielę na dwie części i z każdej robię walec i kroję na talarki, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 20 minut. Wystudzone ciasteczka przekładam do szczelnie zamykanego pojemnika, przechowuje do dwóch tygodni – tzn. podobno tyle można, ale gwarantuję, że nie wytrzymają trzech dni ^^





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz