Ymmm… Cytrynna :D Jadłam kiedyś ten sos, w Niemczech, z lodami śmietankowymi. Gdzieś, tam w mojej główce rodził się pomysł by przyrządzić go samej, ale do prawdziwego przepisu dodaje się dużo masła, a nie chciałam by był aż tak ciężki. Całkiem przez przypadek znalazłam lekką wersję i muszę przyznać, że smakuje mi dużo bardziej! Zrobiłam go, ponieważ mam w planach użyć go do muffinek orkiszowych, można wykorzystać jako nadzienie ciasteczek kruchych, jako składnik do masy na babkę piaskową, a najlepiej smakuje na łyżeczce! Polecam go osobom, które naprawdę kochają cytryny i limonki.
Sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
4 – 10 tabletek słodziku (lub 200g cukru)
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka oliwy (można dodać dwie łyżki masła)
Wszystkie składniki bez tłuszczu umieszczam w garnuszku z grubym dnem i gotuję, mieszając Benderem z końcówką do ubijania białek (jak robot kuchenny). Gotuję, cały czas mieszając, przez 2 minuty. Powstały grudki więc zmiksowałam je blenderem. Dodaję na sam koniec oliwę i znów gotuję przez 2 minuty. Wkładam po ostygnięciu do słoiczka i przechowuję tydzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz