sobota, 12 marca 2011

SAŁATKA Z SAŁATY RZYMSKIEJ



Eksperymentuję również z sałatami. Nowe odkrycie : RZYMSKA i to wcale nie dla tego, że jest na nią wszędzie promocja :D jest cudownie krucha, chrupka i  łączy sak sałaty lodowej i pekińskiej, które uwielbiam. Ale od dziś wręcz ubóstwiam tę. Smakuje mi tak naprawdę bez niczego ;]

Sałatka ta to połączenie moich ulubionych składników i warzyw. Tak naprawdę dzięki niej opróżnia się lodówkę ^^  Zazwyczaj wcinam prawie całą ;D dziś zostawiam roszkę dla N. ;] to taki rewanż - Ona przygotowała dla mnie kanapki na bazie tej sałatki.
(zdjęcia)







PODSTAWA:

  • 1 główka sałaty rzymskiej (lodowa lub w ostateczności pekińska)
  • ½ pieczonej w ziołach piersi z kurczaka
  • Ser typu feta



DODATKI: (opcjonalnie; można dodać wszystko lub tylko ulubione)

  • 4 łyżki mieszanki meksykańskiej ( z puszki : kukurydza, groszek, czerwona fasolka, marchew)
  • ¼ papryki żółtej
  • Ogórek zielony lub korniszon
  • Pomidorki koktajlowe
  • Oliwki    ;]



SOS:



  • (ciężki i kaloryczny ale przepyszny)
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki sosu „tysiąc wysp” Heinz
  • 1 łyżka musztardy „stołowej” (jest delikatna)

lub

  • (lekki; mój ulubiony)
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy „stołowej”





Sałatę rwę na kawałki. Warzywa kroję w kostkę. Składniki sosu mieszam w małym słoiczki i polewam sałatkę. Mieszam. Warto wsadzic ja na  kilka minut do lodówki za nim się ja poda. Idealna z bagietką czosnkową.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz