Co zrobić jak w lodowce zalęgają puszki tuńczyka? Makaron robiłam, zapiekankę też, hymm… pulpeciki! Dobre na obiad, ale również jako dodatek do kanapki. Można zrobić je mini mini i podać w małej miseczce jako przekąska. W smaku są wyśmienite, cudowne, naprawdę rozpływają się w ustach… Wystarczy napisać : Polecam!
2 puszki tuńczyka ( ja dałam jedną puszkę rozdrobnionego w wodzie oraz jedną w kawałku i oleju rzepakowym – taki jest moim ulubionym ;] )
1 średnia cebula
1 jajko
½ opakowania mieszanki warzywnej ( ja dałam brokuły, kalafior, marchew)
1 i ½ szklanki płatków owsianych
Sól, pieprz, suszony koperek i gałka muszkatołowa
Olej do smażenia.
Do malaksera wrzucam na początek cebulę i rozdrabniam. Następnie rybę, ugotowane i ostudzone warzywa, płatki i przyprawy i mieszam. Na końcu dodaję jajko i ostatni raz miksuję na gładką masę. Smażę mini pulpeciki na oleju po około 2 minuty z każdej strony. Podaję na surówce z buraczków i cebulki. Na następny dzień podałam je na zimno na bułeczce z sałatą i z sosem tysiąca wysp i wyszły wyśmienite rybne burgerki ;]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz