poniedziałek, 14 marca 2011

PULPECKI NADZIEWANE BROKUŁAMI




  
Mamcia zaopatrzyła mnie w dosyć duża ilość mięsa i chciałam przygotować je tak, aby wyszło kilka porcji, które mogę zamrozić i szybko odgrzać po powrocie np. ze szkoły. Chciałam żeby dodatkowo były sycące i smaczne, więc dodałam jeden ze swoich ulubionych zielonych warzyw – brokuły.

Ich przygotowanie jest cudownie łatwe! Wrzucam wszystko do Bendera ;]  Owszem lepienie troszkę trwa, ale ja usiadłam w swoim wielkim miękkim fotelu, E. włączyła nasz ulubiony program i nawet nie wiedziałam kiedy pulpeciki zapełniły dwa duże talerze ^^



PULPETY:

0,6 kg mielonego mięsa np. polędwicy

1 posiekana cebula

1 jajko

½  szklanki płatków owsianych

Po łyżce: kurkumy, orygano, przyprawy węgierskiej do kurczaka, zioła do kurczaka (ja akurat nie miałam nic do wieprzowiny)



FARSZ:

10-15 różyczek brokuł

½  kostki serka typu feta

garść świeżej rzeżuchy

pieprz



  1. Składniki na pulpety mieszam. Mięso odkładam na pół godziny do lodówki.
  2. Brokuły gotuję al dente (lekko twarde, zachowują piękny zielony kolor) i kroję je na mniejsze części. W misce lekko rozdrabniam fetę i dodaję do niej jeszcze gorące brokuły i rzeżuchę. Mieszam i pozostawiam do wystygnięcia.
  3.  Robię pulpety w taki sposób:

·        robię z mięsa kulkę wielkości orzecha włoskiego,

·        z niej robię walec, który następnie rozpłaszczam na placek.

·        na środek układam kulkę farszu,

·        zalepiam jak pierogi, później robię kulkę (będzie wielkości mandarynki ;] )

  1. Gotowe pulpety wrzucam na osolony wrzątek, od wypłynięcia na wierzch,  gotuję jakieś 5 minut.
  2. Farsz się skończył, więc postanowiłam zrobić mini pulpeciki, które wrzucam do sałatki na śniadanie, zamiast grilowanego kurczaka. Do pozostałego mięsa dodałam troszkę Chili, aby nadać wyjątkowy smak ;] Mini pulpeciki usmażyłam na łyżce oleju, z każdej strony po około 3 minuty.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz