poniedziałek, 14 marca 2011

KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE



  
Niestety zdjęcia nie wyszły tak jak chciałam… Nasz piekarnik „EWA” przypala bezy i nie mogę pokazać przez to jak pięknie błękitne były. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że w smaku są obłędne i wiem, że to zasługa nie cukru a orkiszu ;]



 CIASTECZKA:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 2 łyżki brązowego cukru – najlepiej melasowego lub waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżka śmietany

BEZA:

  • 2 białka jaja
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Barwnik spożywczy – u mnie niebieski ^^  

1.Składniki na ciastka muszą być temp. pokojowej. Zagniatam ciasto jak na kruche, czyli szybko i dosyć dokładnie. Wkładam na kilka minut do lodówki. Ciasto jest dosyć lepkie. Formuję kuleczki a później rozpłaszczam je na 1 cm placuszki i układam na blasze – ja niczym jej nie smarowałam ani nie podsypywałam a ciasteczka i tak pięknie odchodziły ;]
2. Białka ubijam z innymi składnikami na sztywną pianę. Nakładam łyżką lub rękawem cukierniczym na każde ciasteczko.
3. Piekę około 20 minut w temp. 180 – 200 C. Wspominałam, że u nas jest tylko jedna temp.? :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz