sobota, 26 lutego 2011

SZPINAKOWE USZKA



  
 
Pisałam jak kocham szpinak? Uważam go za wyśmienity i nadającą się dosłownie do wszystkiego dodatek, ale ten główny! Długo myślałam nad pierożkami z tą cudowną roślinką, dokładnie nad farszem. Znalazłam kilka przepisów, lecz żaden mnie nie zachwycił. W końcu zrobiłam z tego co miałam pod ręką i z tego co przede wszystkim lubię :]

E. siedziała i potulnie kleiła ze mną te, zadziwiająco, smaczne uszka. Przepis autorski i nowatorski, :D ,już zapisany w moim zeszycie ulubionych potraw. Polecam!



Farsz:

  • Opakowanie szpinaku mrożonego
  • Opakowanie serka typu feta (270g)
  • Ser biały kremowy (typu Philadelphia 270g)
  • Twaróg półtłusty trzy razy zmielony (270g; nie posiadamy nic do zmielenia, więc ser przetarłam na najmniejszym oczku tarki – trzeba sobie dać radę z dala od domowej, wyposażonej kuchni :] )
  • Cebula + 2-3 łyzki prawdziwego masła 
  • 2 ząbki czosnku 
  • Sól, pieprz, 



  1. Cebuklę podsmarzam na masełku razem ze szpinakiem i rozgniecionym czosnkiem. 
  2. Traktuję wszystko Benderem
  3. Sery mieszam i dodaję szpinak. Doprawiam do smaku przyprawami.
  4. Odstawiam do lodówki aż lekko stężeje. Nadzienie będzie bardzo rzadki, nie przejmuję się tym, tylko uzbrajam się w cierpliwość przy sklejaniu pierożków.





Ciasto pierogowe: (przepis rodzinny ^^)



  • 3 szklanki mąki ( u nas używa się „diamant”)
  • 1 szklanka ciepłej wody (250ml; najpierw wlewam ok. 2/3 i sprawdzam czy trzeba dolać więcej)
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki dobrego oleju






  1. Wszystko mieszam w dużej misce rękoma (tylko tak wychodzi idealnie sprężyste:] )
  2. Odstawiam na minimum 15 minut.
  3. Ciasto rozwałkowuje podsypując mąką, na grubość około 2 mm ( w tym wypadku, gry farsz jest rzadki, robie dużo grubsze ok. 4-5mm) Wycinam z ciasta szklanką krążki, na nie daję łyżeczkę nadzienia, sklejam najpierw klasycznie, E. zakleja je wirująco i zlepia w uszko^^.
  4. Gotuję w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia.                                                                                         






2 komentarze:

  1. Przez przypadek trafiłam na Twoja stronke Oliwia :) I powiem Ci ze wykorzystam wiekszosc Twoich przepisów ;) Elwira ;) Pozdrawiam :)

    Ps: I czekam na inne Twoje pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ;] i również pozdrawiam ^^

    OdpowiedzUsuń