czwartek, 10 lutego 2011

Naleśniki z greckimi warzywami i kurczakiem

 
Jest godzina 16… E. będzie przed 18… Hymm…

NOTATKA: „będę za chwilę, obiad w piekarniku!”  Czyż nie jestem cudowną żoną? :D



Chciałam zrobić zmęczonej po pracy E. przyjemność w postaci domowych naleśników. Ale pomyślałam, że są zbyt… nudne i wyszły mi takie à ala tortille :D





Naleśniki: ( klasyczny przepis mamci :] )



-1 szklanka mąki pszennej

-1 szklanka mleka

-1 szklanka wody mineralnej gazowanej!

-2 jajka

-2 łyżki oleju + olej do smażenia

PONADTO:

-1 pokrojona na malutką kosteczkę i zezłocona cebula

-Po 1 łyżce: suszonej pietruszki i koperku

-Sól i pieprz do smaku



  1. Mieszam składniki.
  2. Piekę naleśniki i odkładam do wystygnięcia (dla mnie i dla E. użyłam trzech)

Farsz:



-1 pojedyncza pierś kurczaka

-1/3 opakowania „Warzyw po grecku. Na patelnię.” (w sumie dowolne:] )

-Przyprawa do kurczaka ( np. KAMIS ) i mieszanka ziół do warzyw ( np. Kamis „FitUp”)

-2 łyżki oliwy z oliwek



  1. Kurczaka kroję w drobną kostkę (ok1cm*1cm) i podsmażam na złoto na oliwie z przyprawą.
  2. Warzywa duszę z ziołami do miękkości i kroję w mniejsze części.
  3. Mieszam.



-Dodatkowo dwa plasterki sera żółtego



  1. Farsz nakładam na naleśniki i zwijam. Kroję każdy w połowie pod ukosem.
  2. Układam w żaroodpornym naczyniu i piekę pod serem ok. 5-6 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz