sobota, 26 lutego 2011

CYTRYNOWA RYBKA



  
Wiem, że dużo osób nie przepada za rybkami i bardzo rzadko, a nawet wcale ich nie je. Ja od jakiegoś czasu jem przede wszystkim te wodne zwierzątka :D Ich przygotowanie jest prostsze od zrobienia tostu, czy kanapki. Idealny obiad, gdy wracam ze szkoły i jestem bardzo głodna. Zachęcam! Ten przepis sprawia, że rybka jest niewiarygodnie delikatna, rozpływająca w ustach i lekko przypieczona po bokach.

Byłam akurat kilka dni u rodziców i zrobiłam im taki obiad. Wszyscy uznali, że taka rybka jest Wyśmienita :]



  • Tyle mrożonych płatów ryby ile osób :] (ja jadam najchętniej solę czy morszczuka, ale dajemy taką rybkę na jaka mamy po prostu w danym dniu ochotę ^^ )
  • Pół cytryna na jeden płat rybki
  • Suszony koperek i opcjonalnie przyprawa, zioła do ryby



  1. Układam filety na blasze lub żaroodpornym naczyniu. BEZ dodawania tłuszczu!!!
  2. Filety kropię sokiem z cytryny i posypuje przyprawami.
  3. Piekę w 200C aż się zrumienią :]
  4. Podaję z sałata lodową z papryką czerwona i sosem (olej, cukier, sól, sok z cytryny – najlepszy na świecie, a ilość zależy od upodobań)
 Tą rybkę najczęściej podaję z grilowaną cukinia i świerzymi pomidorami:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz