poniedziałek, 28 lutego 2011

KURCZAK W WINIE ZE SZPINAKIEM I MAKARONEM PEŁNOZIARNISTYM

  
Najlepszy makaron jaki w życiu jadłam. Nie potrafię opisać tego smaku. Wyjątkowy aromat wina, oraz zaskakujący smak szpinaku z kremową fetą. Wiem, że się powtarzam, ale to moje ulubione połączenie. Według Szyby :D jest „wyczesany”, hymmm… naprawdę warto spróbować, wbrew pozorom, bardzo szybko się go robi. Polecam jak nic innego! ^^

ahhh... i melodia dla... natchnienia ^^ Szyba: ....podniebienia :D ;*



Na 3 osoby:



  • 8 gniazdek makaronu pełnoziarnistego „Lubella”
  • Pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szklanka białego półsłodkiego wina
  • Zioła do kurczaka, 2 rozgniecione ząbki czosnku, sól, pieprz
  • 1,5 szklanki farszu szpinakowego do uszek ( mi akurat został, ale można dodać po prostu cztery garści szpinaku, podduszonego z serkiem typu feta i kremowego twarożku tak po około pół szklanki. Potraktować to blenderem)
  • serek typu feta do posypania





    1. Makaron gotuje al. dente.
    2. Kurczaka i cebulkę kroję w kostkę i podsmażam na oliwie razem z przyprawami do zrumienienia.
    3. Dodaję wino i czekam aż alkohol wyparuje i powstanie gęsty sos.
    4. Wrzucam do tego masę szpinakową.
    5. Podaję z makaronem i fetą ^^



   

1 komentarz: