Taka wiosenna, kolorowa i zdrowa sałatka ale bardzo sycąca wiec idealnie nadaje się na obiad.
Roszponkę lubię za jej orzechowy i szpinakowy posmak. Dodaję do kanapek, ale zdarzyło mi się dosypać do gorącego makaronu i poczekać aż w nim zwiędnie - coś na kształt zamiennika szpinaku :)
No i w końcu można dostać młode ziemniaczki - myślę ze byly by jeszcze lepsze gdyby owinąć je szynka parmeńska, ale to juz za bardzo bym sie rozpieszczała :)
4-5 młodych ziemniaczków nie obranych
garść roszponki
1/2 małej cukini
6-7 pomidorków koktajlowych
1 łyzka pesto z bazylii
1 łyzka oleju rzepakowego aromatyzowanego czosnkiem
sól
Ziemniaki gotuje w mundurkach osolonej wodzie. Na talerz wykładam roszponke i pokrojone na 2 części pomidorki. Cukinię w plastrach smażę na odrobinie oleju a gotowane ziemniaki podsmażam chwilę na pesto i wszystko podaję na sałatcce. Skrapiam dodatkowo olejem. Bon appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz