czwartek, 16 sierpnia 2012
KURCZAK NADZIEWANY ZE SZPARAGAMI I GRZANKAMI
Obiad z resztek ;] Miałam trochę warzyw, pierś i chleb wiejski... i pół godziny żeby zrobić proszony obiad... nie miałam już czasu aby dokupić coś w sklepie... wyszło smakowicie ^^
2 pojedyncze piersi z kurczaka
mała paczka rukoli (nie kupuję w plastikowych torebkach w supermarkecie, tylko w małym sklepiku, wazoną i przekładana do pojemniczka, w którym oddycha. Mały pojemniczek który użyłam kosztował około 2,5zł - nie pamiętam gramatury)
5-6 pieczarek
przyprawa do kurczaka
olej dobrej jakości do smażenia
szparagi
Chleb wiejski (kupuje taki w Lidlu, ma przepyszna twardą i chrupiącą skórkę. Są też z tego samego ciasta bułeczki fitness.)
oliwa, 2 ząbki czosnku, ulubione zioła
Każda pierś przekrawam po długości na 2 lub 3 płaty za pomocą ostrego noża. lekko rozbijam je tłuczkiem.
Podsmażam pieczarki i jeszcze do ciepłych wrzucam rukolę by lekko zwiędła, dodaję do tego przyprawy do kurczaka. Nakładam farsz na płat piersi i zawijam, przebijam wykałaczką tak by się nie rozleciało podczas smażenia. Smażę z każdej strony po kilka minut. W tym czasie do osłodzonej wody wkładam zielone szparagi i gotuję je do miękkości.
Chleb kroję po ukosie. Oliwę, zioła i rozgnieciony czosnek mieszam i smaruję tym chlebek. Piekę kila minut w piekarniku w najwyższej temp.
Podaję pierś z grzankami i ugotowanymi szparagami - Poezja smaków ;>
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz