poniedziałek, 20 lutego 2012

ZUPA DYNIOWA



Dynia - jedno z moich ulubionych warzyw ^^

Zupe dyniowa jadlam po raz pierwszy u mojej babci.  Ubostwiam ją na slodko z mlekiem (idealna na śniadanie dla dzieci) choć często spotykam się z wytrawnymi przepsiami np z carry. Tutaj mój ulubiony przepis:


1/3 albo 1/2 sredniej dyni
szczypra soli
sok z jednej sytryny
0,5 litra mleka
cukier waniliowy lub aromat
(cukier waniliowy domowy mozna zrobic w ten sposob, ze do sloiczka z bardzo drobnym cukrem krysztalem wkladamy laske wanilii juz bez ziarenek ktore zuzylismy do innej potrawy, zamykam sloiczek na kilka dni i gotowe ;] )
cukier - w zaleznosci od upodoban (ja dalam 2 lyzki stolowe)


Na poczatek przygotowuje puree z dyni: miaz dyni bez skory i pestek kroje w dosc gruba kostke, wykladam na blasze do pieczenia, skrapiam sokiem z cytryni i spola.
pieke w piekarniku w 200C okolo 40-50 minut az zmieknie. Traktuje blenderem na krem.

mleko zagotowuje w garnku z grubym dnem. Dodaje cukier,aromat oraz puree dyniowe. Gotuje chwile.

Moja babcia robi do tego lane kluski: 2 lyzki maki + jedno jajko miesza i wylewa na gotujaca zupe.

Zupka idealnie sprawdza sie w jesienne wieczory (mozna dodac rozgrzewajacego imbiru) jak i w letni poranek. Uwaga! Uzależnia ^^


(p.s. nie wiem dlaczego na zdj wyszła żółta ;/ w rzeczywistości była głęboko pomarańczowa)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz