Jeżeli chodzi o gotowanie to inspiruje mnie wiele rzeczy... miejsca, zapachy, kolory... i mogę tak długo. Jednak najlepszą inspiracją są prezenty ^^ Otrzymałam ostatnio pojemniczek z humusem firmy "Whomus. Smaki tysiąca i jednej nocy..." i powiem krótko: Jadłabym go nie przerywając! przez tysiąc i jedną noc, i jeszcze jeden dzień... albo i nawet dwa dni :] Klasyczny, aksamitny i bardzo bogaty w smaku. Co ważne: wyczuwalny w nim aromat oleju sezamowego i tahini (pasty sezamowej) przenosi mnie w wyobraźni na Bliski Wschód do kuchni arabskiej czy żydowskiej (o to odwieczna wojna :] ). Więcej na temat hummusu skąd pochodzi, czy jakie ma cenne właściwości znaleźć można na stronie firmy.
Oczywiście nie zostałam z moim pudełeczkiem sama! Ta pasta działa jak zaproszenie na party. Zebrało się małe, damskie grono i mogłam podzielić się moimi pomysłami na hummus z różnych zakątków świata.
Włoskim (z salsą z pomidorów i oliwą z oliwek)
Japońskim (z wasabi - ostrą, zielona pastą z chrzanu)
Węgierskim (dlatego, że na ostro ;P z pieprzem cayenne i drobno posiekaną cebulką)
Polskim (po "wiejsku" z jajkiem i przyprawą fit do twarożku)
Najlepiej podane na chlebku pita, ale na podgrzanym w piekarniku chlebie, który był nasmarowany ząbkiem czosnku smakuje równie wybornie. Taką propozycje zjadłyśmy na śniadanie ^^
Idealny klasyczny jako przystawka czy dip do warzyw. Ale odwagi i można z niego wyczarować dania główne tj. pieczone pomidory z hummusem, zupa krem z ciecierzycy czy wypróbować przepisy ze strony WHOmus.
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie podała przepisu na domowy hummus ;]
- 250g ciecierzycy z puszki
- pasta tahini (6 łyżek ziaren sezamu + 4 łyżeczki oliwy aromatyzowanej czosnkiem (wysokiej jakości!))
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku cytryny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- sól i pieprz do smaku
- kolendra, gałka muszkatołowa lub to na co mam aktualnie ochotę ;]
Sezam prażę na gorącej, suchej patelni i następnie miksuję z oliwą w blenderze na gładką masę. Do blendea dodaje resztę składników i miksuję do uzyskania pasty i gotowe :]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz