Nigdy nie lubiłam suszonych pomidorków za ich zbyt intensywny smak, ale ostatnio staram się do nich przekonać. Użyłam ich do sosu na romantyczną kolację lub romantyczny obiad ;D Sos jest gęsty, bardzo aromatyczny i miami ^^
Na 2 spore porcje:
2 plastry chudego schabu
zioła Fit do mięs, pieprz i sól
6 suszonych pomidorków z oliwy
1 łyżka kaparów z oliwy
1 ząbek czosnku
2 łyżki przecieru pomidorowego z czosnkiem
80 ml czerwonego wytrawnego wina + 160 ml wody
1-2 łyżki cukru
+ ser feta (opcjonalnie)
2 porcje makaronu pappardelle pełnoziarnistego
Mięso kroję w kostkę i lekko podsmażam na patelni na łyżce oliwy z pomidorków i przyprawami. Dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, kapary oraz rozgnieciony czosnek. Smażę kilka minut aż mięso się zezłości. Zalewam winem i gotuję około 5 minut. Przecier pomidorowy mieszam energicznie z wodą i wlewam do reszty składników, doprawiam bazylią i cukrem. Podaję z ugotowanym al Dente makaronem i pokruszonym serem fetą, do tego wino, które zostało użyte do sosu ^^
a ja nie lubie pomidorów ! ;d
OdpowiedzUsuńhahaha ;D za późno się dowiedziałam P. ;P
OdpowiedzUsuńteraz wymyśl coś specjalnie dla mnie ;d
OdpowiedzUsuń