niedziela, 19 czerwca 2011

PAPPARDELLE Z SOSEM Z SUSZONYCH POMIDORKÓW



  


Nigdy nie lubiłam suszonych pomidorków za ich zbyt intensywny smak, ale ostatnio staram się do nich przekonać. Użyłam ich do sosu na romantyczną kolację lub romantyczny obiad ;D Sos jest gęsty, bardzo aromatyczny i miami ^^



Na 2 spore porcje:

2 plastry chudego schabu

zioła Fit do mięs, pieprz i sól

6 suszonych pomidorków z oliwy

1 łyżka kaparów z oliwy

1 ząbek czosnku

2 łyżki przecieru pomidorowego z czosnkiem

80 ml czerwonego wytrawnego wina + 160 ml wody

1-2 łyżki cukru

+ ser feta (opcjonalnie)

2 porcje makaronu pappardelle pełnoziarnistego



Mięso kroję w kostkę i lekko podsmażam na patelni na łyżce oliwy z pomidorków i przyprawami. Dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, kapary oraz rozgnieciony czosnek. Smażę kilka minut aż mięso się zezłości. Zalewam winem i gotuję około 5 minut. Przecier pomidorowy mieszam energicznie z wodą i wlewam do reszty składników, doprawiam bazylią i cukrem. Podaję z ugotowanym al Dente makaronem i pokruszonym serem fetą, do tego wino, które zostało użyte do sosu ^^

3 komentarze:

  1. a ja nie lubie pomidorów ! ;d

    OdpowiedzUsuń
  2. hahaha ;D za późno się dowiedziałam P. ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. teraz wymyśl coś specjalnie dla mnie ;d

    OdpowiedzUsuń