sobota, 2 kwietnia 2011

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIM

   

Idealnie zdrowy i pyszny posiłek. Na piękny wiosenny dzień jak i na romantyczną kolację, chociaż czosnek może troszkę dokuczać ^^ Zajadamy się nimi z E. już drugi dzień i choć po jednym pęka nam brzuszek ciągle znikają z lodówki ;]



Naleśniki:

(ja użyłam podwójnej porcji)

1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej

1 szkl. wody

1 szkl. mleka

2 jajka

1 łyzeczka soli

Olej do smażenia



Składniki łącze razem mikserem. Smażę naleśniki na odrobinie oleju, wmiarę cienkie (przez mąkę orkiszową wychodzą dosyc grube, ale nie przejmuję się tym ;] )





Farsz:

(ilość składników zależy od tego ile zrobiliśmy naleśników, ja zrobiłam bardzo dużo, dlatego że cześć chciałam zamrozić by móc każdej chwili odgrzać na obiad np. w piekarniku z sosem beszamelowym; można podzielić po prostu ilość składników na trzy i mamy tyle by starczyło na jeden obiad ;])



2 duże cebule

oliwa z oliwek

1 kg mrożonego szpinaku (2 duże opakowania)

8 ząbków czosnku

1 kostka twarogu odtłuszczonego

Pół kostki sera typu feta



Cebule kroję i podsmażam. Wrzucam szpinak i czekam aż zmięknie. Dodaję wyciśnięty czosnek i chwilkę mieszam. Odstawiam szpinakowa masę. Twaróg miksuje na gładko w malakserze, dodaję masę i miksuję do połączenia. Fetę kroję na małą kostkę – to ważne by było czuć jej kawałki w naleśnikach.  

Smaruję naleśniki grubo farszem i zwijam. Podaję z jogurtem naturalnym (może być śmietana)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz