czwartek, 10 lutego 2011

Muffinki mocno kakaowe z buraczkami

  
Każdy ma swoje ulubione warzywo, moje to buraczki ^^ Jem je w każdej postaci, więc dlaczego nie jako babeczki ? :D  E. uważa, że są lepsze od czekoladowych, M. i S. dostały w ręcznie robionych pudełeczkach i początkowo się krzywiły, ale zjadły prawie wszystkie :P I tak najlepszy był mój tato, nie wiedział co w nich się znajduję i tylko dziwił się dlaczego czekam na jego reakcje ;D wszystkim smakowały, są wilgotne i naprawdę oryginalne w smaku :]



330 ml puree z buraków (2-3 ugotowane buraki)

2 szklanki mąki mąki

2 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

¾ szklanki cukru drobnego cukru (caster sugar)

2 jajka, roztrzepane

80 ml oleju

80 ml maślanki lub kefiru





1. Buraki ugotować do miękkości, ostudzić, obrać. Potraktować je blenderem, by osiągnąć 330 ml puree (około 1 i 1/3 szklanki) – ja miałam gotowy słoiczek od babci :]

2. Do naczynia wsypuję suche składniki i mieszam.

3. Dodaję puree z buraków i pozostałe składniki.

4. Nakładam ciasto do silikonowych foremek na muffinki.

5. Piekę około 25 minut w temperaturze 180ºC.







   

1 komentarz: